Duurzaamheid & innovatie

Duurzamer verpakken én kosten besparen?
Wij komen graag bij u op locatie om onze verpakkingsscan
bij uw organisatie uit te voeren.

Bij Van Gennip Verpakking zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten om de belasting op het milieu van onze producten zo laag mogelijk te houden. Wij zijn ervan overtuigd 
dat duurzamer verpakken én besparen vaak hand in hand gaan en bieden hier dan
ook diverse mooie oplossingen voor aan.

Verduurzaming

Onze grootste toegevoegde waarde bieden we hierin op het gebied van ons advies. We bezoeken onze klanten op locatie om het eigen in-en verpakproces goed in kaart te brengen. Op deze manier worden de wensen en verwachtingen inzichtelijk en met deze informatie kunnen wij een perfect passend advies voor onze klanten samenstellen. Met onze adviezen kunnen onze klanten besparen én verduurzamen. 

Onderstaand ziet u een overzicht van trends welke op dit moment zeer actueel zijn en bijna dagelijks een onderwerp van gesprek vormen met onze partners.

 Ook interesse om hierover met ons in gesprek te gaan? 
We komen graag met u in contact!

 

Reductie van volume

Verduurzaming én besparing begint met reductie van volume. 

Door te kiezen voor een passende verpakking verstuurt u veel minder lucht. Met ons brede standaard assortiment is er vrijwel altijd een passende verpakking beschikbaar. Indien u op zoek bent naar een specifieke verpakking bieden onze maatwerkopties veel mogelijkheden.

Minder materiaal gebruiken

Naast het reduceren van volume kunt u ook besparen door minder materiaal te gebruiken. Dit kan door middel van dikte reductie middels het inzetten van hoogwaardigere grondstoffen. De inzet van dunner/minder materiaal is vaak ook mogelijk doordat wij het proces van onze (potentiële) klanten nauwkeurig bekijken. Met onze expertise kunnen we dan vaak al tot een reductie in materiaal komen.

Verpakkingen van gerecycled materiaal vervangen nieuw materiaal

Hierbij kunt u denken aan:
  • Kartonnen verpakkingen uit (100%) gerecycled materiaal met FSC certificering. 

  • Plastic verpakkingen uit post consumer recycled plastic, wij beschikken over de mogelijkheid om bepaalde productgroepen aan te bieden in 100% post consumer recycled plastic.
  • Opvulmateriaal uit 100% gerecycled papier.

Nieuwe productontwikkelingen

Naast datgene wat we al doen houden we natuurlijk alle nieuwe productontwikkelingen nauwkeurig in de gaten. In de afgelopen 75+ jaar hebben wij een zeer representatief en innovatief netwerk van toeleveranciers opgebouwd. Daarnaast zijn we zelf continue op zoek naar mogelijkheden om ons assortiment verder te innoveren en verduurzamen. 

Reductie van volume

Steeds vaker maken bedrijven verpakkingen in het eigen warehouse op maat, dit kan bijvoorbeeld door de inzet van eindloos karton in samenwerking met een machine welke de maat van ieder product scant, maar ook door middel van een machine welke werkt met een bodem/deksel verpakking. Bij de bodem/deksel verpakking meet de machine de mate waarin de doos in hoogte is gevuld, hierna zal de machine de hoogte van de doos reduceren waardoor er zo min mogelijk lucht wordt verstuurd. Wij bieden zowel duurzame verpakkingen (van 100% gerecycled materiaal) voor deze machines als advies in aanschaf van de machines zelf. Daarnaast beschikken wij door onze ruime ervaring over de juiste kennis en kunde om deze machines vlot en storingsvrij te laten draaien met onze verpakkingsmaterialen.


Natuurlijk is het niet noodzakelijk om één van bovenstaande machines aan te schaffen om volume te reduceren, met het juiste advies op maat is het vaak ook al mogelijk om het onnodig versturen van lucht te voorkomen en op deze manier verpakkingen te optimaliseren.

Minder materiaal gebruiken

Bij kunststoffen is het in veel gevallen mogelijk om dunner/minder materiaal te gebruiken door de inzet van hoogwaardigere grondstoffen waaruit standaard verpakkingen vaak bestaan. Zo kunnen we folies, zakken en vellen dunner maken zonder in te leveren op kwaliteit. Op deze manier worden kosten bespaard én wordt de footprint van de verpakkingen kleiner.Wist u dat wij in veel gevallen tot 30% kunnen besparen in het verbruik van uw palletwikkelfolie zónder in te leveren op kwaliteit? Pallets verzenden met een juiste ladingstabiliteit is van groot belang, zowel op het gebied van veiligheid tijdens transport en in opslag, als voor de bescherming van uw producten. Wij bieden een zeer breed voorraad programma aan diverse soorten hand -en machinewikkelfolie. Naast de juiste ladingstabiliteit zorgen wij ervoor dat uw pallet met zo min mogelijk plastic folie (en dus tegen zo laag mogelijke kosten) veilig verstuurd wordt. Hiervoor zetten wij hoogwaardige 55 laags nano folies in, waarmee wij het mogelijk maken om vaak tot 30% te reduceren in uw folie verbruik. Naast het feit dat hiermee behoorlijk wat kosten bespaard worden, wordt het milieu ook fors minder belast doordat er minder kilo’s plastic benodigd zijn. Wist u dat wij al machinefolie leveren met een dikte vanaf 8 micron en handrollen met een dikte vanaf 5 micron? Tevens zijn onze standaard handrollen palletfolie vanaf november 2023 standaard voorzien van 30% post consumer recycled plastic. 

Wij komen graag bij u op locatie om onze mogelijkheden te laten zien,
ook voor uw machine hebben wij de juiste oplossing!

Inzet van gerecycled materiaal

Karton
Wij maken in bijna alle gevallen gebruik van FSC gecertificeerd karton en uiteraard beschikken wij zelf ook over de juiste certificering om de keten gesloten te houden.
Daarnaast helpen wij onze klanten bij de overstap om steeds meer gebruik te maken van testliner materiaal (gerecycled) in plaats van kraftliner materiaal (grotendeels nieuwe vezel). In veel gevallen is dit namelijk mogelijk en op deze manier kan er relatief eenvoudig al overgestapt worden op een verpakking welke gemaakt is uit 100% gerecycled karton.

Kunststof – PCR Recycled
PCR staat voor “post consumer recycled”, dat wil zeggen dat er écht een tweede leven wordt gegeven aan het materiaal. Dit materiaal is bijvoorbeeld als huishoudplastic ingezameld en vervolgens tot een nieuwe plastickorrel verwerkt, hiermee worden vervolgens nieuwe producten gemaakt. Wij werken voornamelijk met PCR plastic en werken uitsluitend met producenten welke over de juiste certificeringen beschikken zodat dit ook aantoonbaar en traceerbaar is (EUCertplast).

Wij bieden de mogelijkheid om webshopzakken, afvalzakken, topvellen en normale zakken te maken uit 100% PCR plastic.                                                                              Onze producenten beschikken over een modern productieproces waardoor ook in 100% gerecycled materiaal een kwalitatief hoogwaardig eindproduct geproduceerd wordt. Vaak worden deze producten voorzien van een bedrukking om de ontvanger te informeren over de inzet van duurzamer materiaal.

Opvul -en buffer materiaal
Wij bieden opvulmateriaal  aan uit 100% gerecycled papier met ISO5001 én Blauer Engel certificering. Naast papier bieden wij ook een volledige machinelijn aan om uw verpakkingen zo snel en efficiënt mogelijk te vullen en/of bufferen. Zowel het papier als de machines worden in eigen beheer gemaakt bij onze producent. Doordat onze producent de gehele keten in eigen hand heeft is de leverbetrouwbaarheid optimaal en kunnen wij zeer scherpe prijzen bieden voor deze producten. Naast opvullen met papier bieden wij ook materiaal en machines voor opvullen en/of bufferen met plastic luchtzakjes. Uiteraard maken we ook hier gebruik van gerecycled materiaal.

Uw opvul / buffer materiaal zo goed en efficiënt mogelijk gebruiken?
Wij bieden verpakkingstrainingen aan op locatie om tot de optimale inzet van onze materialen te komen!

Nieuwe productontwikkelingen

Naast eerder genoemde onderwerpen zijn wij dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten om onze afnemers duurzamer en efficiënter te laten verpakken. Deze ontwikkelingen zijn continue in beweging, onderstaand nemen we u mee bij een aantal voorbeelden op dit gebied welke wij bieden:

  • Kunststof tape gemaakt uit minimaal 75% gerecycled PET, afkomstig uit ingezamelde PET flessen. Deze tape heeft een beduidend lagere footprint dan standaard kunststof tapes.
  • Papieren zelfklevende tape als vervangen van plastic tape. Deze tape maakt het onder andere mogelijk om minder plastic te gebruiken én uw dozen voorzien van deze tape kunnen gemakkelijk mee in één afvalstroom.
  • Papieren paklijst enveloppen in plaats van plastic paklijst enveloppen. Ook dit product maakt het gemakkelijker om uw dozen/verpakkingen in één afvalstroom mee te laten lopen.
  • Papieren webshop zakken in plaats van kunststof zakken, tevens bieden wij de mogelijkheid om deze papieren zakken CO2 neutraal te leveren.
  • Kunststof webshop zakken gemaakt uit 100% post consumer recycled plastic in plaats van zakken uit nieuw plastic, deze zakken hebben een beduidend lagere footprint dan zakken gemaakt uit nieuwe kunststoffen.

Op zoek naar een passend verpakkingsadvies voor uw bedrijf?

Ons team staat voor u klaar
Helaas wij zijn gesloten
stuur een mailtje

Liever een mailtje sturen?